En af de nyere og meget populære varmekilder er varmepumpen, men hvad er en varmepumpe egentlig, og hvordan fungerer denne rent teknisk? For at svare på dette, må vi kigge nærmere på fysikkens verden:
Med fysiske termer
En varmepumpe er en maskine, som ved hjælp af tilført arbejde flytter energi fra et område med lav temperatur til et område med høj temperatur. En sådan maskine kan kun laves optimalt, hvis processerne inde i den forløber reversibelt – altså at den også skal kunne køre baglæns. For at kunne vurdere varmepumpens effektivitet, er det interessant at kigge på hvad der kaldes effektfaktoren, der er defineret som varmen der fjernes fra maskinen, lad os kalde den Qud, delt med det arbejde der tilføres, A. Altså: e=Q_ud/A.
Forklaret på dansk
Varmepumpen er i stand til at overføre naturens energi til din bolig. Dvs. at den fx kan tage energi fra omgivelserne, som jordens eller luftens varme og, ved hjælp af en forbindelse til elektricitet, få denne energi omdannet til varme der kan opvarme huset. Sidstnævnte proces, altså overførslen af energi, sker ved at et kølemiddel skiftevis fordamper og kondenserer. Det er altså meget lig den proces vi kender fra et køleskab – bare den præcis modsatte. Hvad der i ovenstående afsnit omtales som effektivitetsfaktoren er i bund og grund ikke andet, end et udtryk for hvor meget varme man får ind i huset kontra hvor meget strøm varmepumpen bruger. Al logik tilskriver os, at der ikke må bruges mere energi på varmepumpens drift end hvad man får ud som varme. Når man er på udkig efter en varmepumpe vil dette effektivitets-forhold blive beskrevet som SCOP, og det er yderst simpelt: SCOP 5 betyder eksempelvis, at hver gang varmepumpen bruger 1 kWh el, giver den hvad der svarer til 5 kWh varme.
Fra og til hvad?
Som nævnt er der flere forskellige former for varmepumper alt efter den enkeltes behov og vigtigere endnu muligheder. De tre mest udbredte varmepumper er:
- Luft til luft varmepumpen
- Luft til vand varmepumpen
- Jordvarmepumpen
Navnene er i sig selv ganske sigende, og det er klart at de hver især har forskellige ulemper og fordele. Det er dog yderst vigtigt at bemærke, at de ikke alle har samme effektivitetsfaktor – eller virkningsgrad. De væsentligste forskelle på varmepumperne er:
Luft til luft/vand varmepumpernes funktionalitet er meget ens, da de begge sidder monteret uden for huset, på en sådan måde, at varmepumpens kompressor kan sende varmen videre til varmepumpen inde i huset. Kølevæsken i varmepumpen medfører, at disse typer varmepumper kan fungere helt ned til -20 grader. Ulempen ved disse typer varmepumper er, at de ikke har helt så høj en virkningsgrad som jordvarmepumpen, mens fordelen er, at de ikke har nogen videre indflydelse på grunden.
Det modsatte gælder for jordvarmepumpen, hvor man graver en slange ned i ca. en meters dybde, hvor temperaturen er meget jævnbyrdig hele året rundt. Igen er det en kølevæske der sendes gennem slangen, som optager varme fra jorden. Denne varme forhøjes, når væsken når varmepumpen, og varmen sendes ud i radiatorer og lignende. Den største ulempe ved en jordvarmepumpe er, at et sådant anlæg kræver et grundareal på mindst 800 kvadratmeter.
Den bedste løsning for dig
Hvad der er den bedste løsning for dig, kommer helt an på, hvordan du bor og, hvor stort et hus du har. For de fleste parcelhusejere, vil en jord-til-varme varmepumpe være den bedste løsning. Her vil jeg anbefale dig at tage et kig på udvalget af Nilan varmepumper, da de er kendt for at være yderst driftsikre og effektive.
Bor du på en større gård eller i et lidt større parcelhus/villa, så kan du overveje, om du skulle kigge på alternative løsninger. Et stokerfyr vil f.eks. være en rigtig god, billig og driftsikker løsning for dig der har et meget stort hus.
Et godt råd er, at rådfører dig med en energikonsulent inden du bestemmer dig for en løsning. De vil oftest kunne give dig den optimale løsning til lige præcis dit hjem.
Skriv et svar