Det kan være en enorm jungle at købe et hus. Der er ekstremt mange ting man skal forholde sig til og der er en del faldgruber. I denne artikel vil vi kigge på nogle af de vigtige ting du bør forholde dig til, hvis du overvejer at købe et hus.
De økonomiske faldgruber
Et huskøb kan hurtigt blive meget dyrere end forventet, hvis man ikke har styr på alle potentielle faldgruber. Her er en række faldgruber som du bør være opmærksom på:
Fjernvarme og anden opvarmning
Opvarmningen af huset er en stor del af det månedlige budget. Det er en tilbagevendende udgift, hvor det har stor betydning hvad varmeressource der benyttes. De fleste ved at f.eks. et oliefyr kan være en stor økonomisk belastning, men også fjernvarme kan ende med at blive rigtig dyrt. Normalt der er fjernvarme billigt, men i nogle områder kan det faktisk være en bekostelig affære at benytte fjernvarme. Hvis der er fjernvarme, så undersøg om der er tilslutningspligt til et bestemt fjernvarmeanlæg og undersøg priserne, så du ikke får en ubehagelig overraskelse.
Taget
Står du og skal udskifte taget indenfor en kort årrække, så skal du være bevidst om at det hurtigt kan huske flere hundrede tusinder. Så når du er på husjagt, vær specielt opmærksom på taget, gerne med en tømrer.
Fugt
Fugt i kælderen kan betyde alvorlige skader på materialer og konstruktionen. Desuden kan det give helbredsmæssige problemer. Et sted som badeværelset kan ofte også være ramt. Hold øje med misfarvning af vægge og rustgennemslag. I værste fald kan de være tegn på skimmelsvamp.
Brønd
En brønd holder normalt ca. 50 år, derefter mørnes den og bør udskiftes. Ofte tjekkes brønde ikke ved et hussalg, men det kan være en god idé at undersøge brønden og få sælger til at betale eventuel udskiftning.
Lokalplaner
Undersøg altid lokalplaner, tinglyste deklarationer og servitutter. Der kan være lokalplaner som begrænser dine muligheder for at benytte ejendommen. F.eks. forhindre dig i at få solceller. Der kan også være planer om separat kloakering i rådet, hvilket kan ende med at koste dig 150.000 kroner.
Der kan også være tilfælde hvor der f.eks. er indrettet 1. sal til beboelse, men hvor det ikke er godkendt. Undersøg BBR-oplysningerne.
Forurening
Der findes mange tusinde forurenede grunde i Danmark. Det kan koste flere hundredetusinde kroner at få renset en grund. Der skal selvfølgelig oplyses om forurening af en ejendomsmægler, men det er ikke altid det sker. Undersøg om grunden af forurenet, også selvom en udvidet ejerskifteforsikring bør dække.
Isolering
Er huset ikke ordentligt isoleret, f.eks. pga. gamle vinduer eller lignende, så kan det betyde at huset bliver så koldt om vinteren, at det er ubehageligt at bo i det. Det kan være en god idé at undersøge huset med termografering. Det kan blive en dyr affære at udskifte vinduer og isolere et hus, desuden kan det give problemer som skimmelsvamp, mm.
Få advokathjælp
Husk at er du i det mindste i tvivl, så er det vigtigt at få en advokat med ind over en aftale. En advokat kan hjælpe med at være obs på nogle af emner som man ikke lige tænker over. Det er småpenge at betale for en advokat, i forhold til de udgifter man kan blive mødt med, hvis man køber katten i sækken.
Husk advokatforbehold i købsaftalen
Det er en god idé at sikre sig et advokatforbehold i købsaftalen. På den måde kan man ændre dele af aftalen, hvis advokaten mener at dele af aftalen kan være til skade for køberen.
Tegn en ejerskifteforsikring
Tegn også en ejerskifteforsikring, som kan hjælpe med at dække ved fejl og mangler, som ikke er nævnt i tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten. Det er en god forsikring for både sælger og køber.
Konklusion
Dette er blot nogle af de ting du bør være opmærksom på. Forhåbentligt har det sat lidt tanker i gang. Et huskøb er for de fleste den dyreste investering i deres liv, så derfor bør man aldrig overlade noget til tilfældighederne.
Skriv et svar