Når man som par skal familiesammenføres, er der en række betingelser, man skal opfylde. Én af disse er, at parret til sammen skal have større tilknytning til Danmark end til andre lande, og at parterne hver især skal opfylde en række tilknytningskrav. Her kan du læse om de specifikke tilknytningskrav, hvilke krav parterne hver især skal opfylde, og hvordan det i nogle tilfælde er muligt at få dispensation.
Udlændingestyrelsens tilknytningskrav
Det er Udlændingestyrelsen, der afgør, om et par opfylder tilknytningskravene. Der tages individuel stilling til alle par ud fra deres baggrund og kundskaber, hvorfor det ofte tager lang tid at få en afgørelse på sin ansøgning om familiesammenføring.
Overordnet set trækker Udlændingestyrelsen en afgørelse ved at vurdere, i hvor høj grad ansøgere opfylder følgende punkter:
- Hvor lang tid den udefrakommende ægtefælle har boet eller opholdt sig i Danmark
- Om den udefrakommende ægtefælle har børn i sit hjemland
- Om én eller begge parter har tilknytning til personer i Danmark
- Om én eller begge af parterne har forældreret eller samværsret med børn i Danmark
- Om én eller begge har gennemført et uddannelsesforløb eller har tilknytning til det danske arbejdsmarked
- Hvor godt parterne behersker det danske sprog – hvilke sprogfærdigheder de har
- Hvor stor deres tilknytning til andre lande er
Samlet set er det ovenstående tilknytningskrav, der lægges vægt på. Men Udlændingestyrelsen stiller også individuelle krav til den tilknytning, den herboende part og den udenlandske part hver især har til Danmark.
Den udenlandske parts tilknytning til Danmark
Den udenlandske ægtefælle skal have besøgt Danmark mindst én gang på enten et visumpligtigt eller visumfrit ophold for at opfylde sin del af tilknytningskravet. Men hvis han eller hun tidligere har boet i Danmark og haft opholdstilladelse, opfylder parten også sit tilknytningskrav.
Den herboendes part tilknytning til Danmark
Ægtefællen, som er bosiddende i Danmark, skal som udgangspunkt havde boet i og haft opholdstilladelse til Danmark i 12 år for at opfylde sine kriterier. Derudover skal han eller hun have gjort en indsats for at blive integreret i samfundet og have haft fast tilknytning til det danske arbejdsmarked over en lang periode.
Undtagelser for den herboende part
Som med mange andre regler angående familiesammenføring er der naturligvis også undtagelser i forbindelse hermed. Dette gælder også for den herboende part.
Normalt skal den herboende ægtefælle have haft fast ophold i Danmark i mindst 12 år og have forsøgt at blive integreret i samfundet. Hvis han eller hun via uddannelse eller arbejde har gjort en særlig stor indsats for sin egen integration, kan de 12 år nedsættes. Hvis man ønsker, at en familiesammenføring skal foregå så hurtigt som muligt, bør man derfor bruge tid på at integrere sig i det danske samfund.
Dispensation fra tilknytningskravene
Der findes få særlige grunde til, at man kan få dispensation fra tilknytningskravene. Dette sker, hvis særlige grunde taler imod, at kravene skal stilles. Dette kan eksempelvis ske, hvis den herboende ægtefælle:
- Er flygtning
- Har beskyttelsesstatus og risikerer forfølgelse i sit hjemland
- Har hjemmeboende børn med tilknytning til Danmark
- Er alvorligt syg eller handicappet
- Arbejder i et erhverv, som er på Positivlisten
- Arbejder i statens tjeneste og har et job med særlig udenrigs- og sikkerhedspolitisk betydning for Danmark
Yderligere krav for familiesammenføring
At opfylde Udlændingestyrelses tilknytningskrav er blot en af mange ting, man skal opfylde, hvis man vil være sikker på at få familiesammenføring. Derudover skal den udefrakommende ægtefælle bestå en dansktest, mens begge parter skal kunne fremvise økonomisk stabilitet, ligesom de skal kunne bevise, at de er har større tilknytning til Danmark, end de har til et andet land.
Reglerne for at opnå familiesammenføring ændres med løbende mellemrum af den nuværende regering. Søg derfor altid rådgivning og vær sikker på, du er opdateret hos en rådgiver eller myndigheden selv.
Læs også flere juridiske vejledninger – både inden for udlændingeret og meget andet – på netjurist.dk.
Skriv et svar