Udendørs aktivitet er på de fleste børnehavers program – også om vinteren. En god flyverdragt er vigtig for at barnet får den optimale oplevelse, og kan holde varmen uden at legen begrænses. Når du skal vælge den rette flyverdragt, er der flere overvejelser du skal gøre dig. En god flyverdragt kan nemlig redde dit barn fra en slem influenza. Det er både synd for dit barn og det betyder, at du også må blive hjemme for at passe barnet. En god flyverdragt holder dit barn varmt og tørt, dermed er der væsentlig mindre chance for en influenza. Dit barn er gladere og du kan arbejde uden, at skulle tage fridage for at passe dit syge barn.
Lad os kigge lidt på, hvad der udgør en god flyverdragt.
Vandtæt og varm
De danske vintre er kolde og våde og derfor er det vigtigt at flyverdragten kan holde dit barn tør og varm. For at sikre dig en vandtæt flyverdragt er det en god ide at kigge på vandsøjletrykket. En flyverdragt kaldes vandtæt når vandsøjletrykket er på 3.000 mm, men skal du have en rigtig god flyverdragt, bør du gå efter et en model, der kan tåle et vandsøjletryk på 8.000-10.000 mm. De fleste flyverdragter er dog også begyndt at være i den højere ende, så i dag er det faktisk svært at finde en flyverdragt der kun har et vandsøjletryk på 3-5.000 mm.
Åndbarhed
Samtidig med at flyverdragten skal holde barnet varmt, skal den også være åndbar, så barnet kan slippe af med ekstra varme. Hvis sveden ikke kan komme væk, køles det langsomt ned og barnet kan blive forkølet. Åndbarheden er altså noget du bør se på, når du skal vælge den rette flyverdragt. Åndbarheden er ofte angivet, ligesom vandsøjletrykket. Et godt udgangspunkt er, at disse værdier skal ligge nogenlunde på samme niveau. Så er flyverdragten vandtæt til 10.000 mm, så skal flyverdragten også gerne have en åndbarhed på ca. 8-10.000.
Bevægelighed
En flyverdragt må aldrig begrænse barnets bevægelsesfriheden til leg og aktivitet. Derfor er det en fordel at gå efter en let og blød dragt, der er fleksibel. En let flyverdragt er at foretrække frem for en tyk, stiv dragt af flere grunde: det er rarest at have på, det giver fri leg og barnet slipper for unødig vægt. Husk dog at være opmærksom på om dragten er varm nok, når du vælger en let model – i de fleste tilfælde vil det dog ikke være et problem.
Størrelse
Når du skal vælge størrelse skal du være opmærksom på, at flyverdragten hellere må være lidt for stor, end lidt for lille. Der skal jo være plads til tykt tøj indenunder, og desuden er det også godt at der er lidt plads at vokse i. En for lille flyverdragt vil heller ikke være behagelig for barnet, og den vil begrænse bevægeligheden. For at få den helt rette flyverdragt kan justering muligheder i bl.a. hætte og ærmer, være til stor hjælp. Med dem kan du tilpasse dragten efter dit barn.
Funktionalitet
Frem for alt er det vigtig at flyverdragten er funktionel. Den skal være slidstærk og kunne holde til leg og tumlen, og den skal være nem at håndtere, så barnet selv kan få den af og på. Her skal du kigge efter en god, lang lynlås, som små børnefingre kan få fat i. Glat stof på indersiden af arme og ben, kan også være en fordel. Da mange flyverdragter overnatter i børnehaver og vuggestuer er det også afgørende, at flyverdragten må tørres i tørreskab.
Funktionerne udenpå
Vinteren er ofte mørk, og derfor er reflekser eller refleksdetaljer værd at gå efter. Du bør gå efter en smudsafvisende overflade, så den ikke skal vaskes så tit, hvilket er en stor fordel, da vask slider på vandtætheden. Gå også efter stærke sømme og vær opmærksom på at de er vandtætte. Sidst men ikke mindst har designet også stor betydning, og heldigvis fås flyverdragter i mange forskellige designs – så mon ikke der er den rette til dit barn.
Skriv et svar