Hvis du har overvejet at starte til psykolog fx i København K, så er du sikkert stødt på begrebet kognitiv terapi eller adfærdsterapi. Og hvis du aldrig før har modtaget psykologhjælp, kan det være du undrer dig over, hvad det indebærer. Mange mennesker finder det skræmmende at skulle begynde til psykologbehandling og udsætter det længe. Det kan for det første være forbundet med tabu. Men for det andet er det for mange også grænseoverskridende at skulle fortælle en fremmed om sine problemer.
For at af-tabuisere det at gå til psykolog, er det en god idé at søge mere viden om, hvad det går ud på. Vidste du for eksempel, at psykoanalyse ikke bare er noget gammelt vås? Det bliver stadig brugt af mange psykologer den dag i dag.
Hvad kan en psykolog hjælpe med?
Man kan begynde hos en psykolog af mange årsager, og ikke kun fordi man er alvorligt psykisk syg. Psykologer kan hjælpe med mange forskellige problemer. Det kan være skilsmisse, dødsfald, stress eller andre store livsbegivenheder, der fylder meget. Store forandringer eller tab kan være gode at vende med en professionel, især hvis man er nedtrykt over det. Med andre ord er det en god idé at opsøge en professionel behandler, før man føler, at ens problemer har overtaget i hverdagen.
Men mange kender ikke de typiske symptomer på for eksempel stress, angst eller depression. Det er selvfølgelig helt normalt at have et par dårlige dage, men hvis der er flere dårlige end gode, så bør du søge hjælp. Læs flere artikler om mental sundhed her på siden.
Hvad er symptomerne på stress?
Følgende kan være fysiske tegn på klinisk stress:
- Hovedpine
- Indre uro
- Svimmelhed
- Hjertebanken
- Søvnproblemer (for meget eller for lidt)
- Muskelspændinger
- Udmattethed
- Manglende eller øget appetit
Stress kan også udmønte sig i ens adfærd i hverdagen:
- Stigende forbrug af alkohol, cigaretter, kaffe eller stoffer
- Travlhed
- Man er mere konfliktopsøgende
- Man græder mere
- Man undgår andre eller isolerer sig selv
- Stigende tendens til vredesudbrud
Der er ydermere visse psykiske symptomer, man kan være særligt opmærksom på:
- Koncentrationsbesvær
- Hukommelsesproblemer
- Negative tanker eller depression
- Sørgmodighed eller tristhed
- Tomhedsfølelse
- Følelsesløshed eller overfølsomhed
Hvordan ved jeg, om jeg har en depression?
Alle kan opleve at være kede af det. Men hvis du hele tiden går med en følelse af, at der er noget galt, så kan en psykolog måske hjælpe dig med at få din livsglæde tilbage. Depressive lidelser udmønter sig dog ikke kun i tristhedsfølelser. Der er derimod mange forskellige symptomer, man kan være opmærksom på:
- Dårlig selvtillid eller selvfølelse
- En tendens til selvbebrejdelse eller skyldfølelse
- Tanker, der kredser om død og/eller selvmord
- Koncentrationsproblemer
- Rastløshed eller en konstant følelse af uro
- Søvnproblemer (for meget eller for lidt)
- Vægttab- eller forøgelse
- Øget tendens til søde og/eller salte sager
Depressioner kan forekomme af mange forskellige grunde. Nogle har en medfødt disponering for depression, det vil sige, at det kan være arveligt. Har I tendenser til depressive lidelser i din familie, kan du også være i øget risiko for disse.
En psykolog kan hjælpe dig med at håndtere de triste og negative tanker. Med psykologhjælp får du værktøjerne til at tackle de problemer, det giver i hverdagen. Behandlingen kan også bestå i medicinering via din egen læge. Det kommer oftest an på, hvor svær din depressionslidelse er.
Hvordan finder jeg en god psykolog i København K?
Rigtig mange foretrækker at bruge en psykolog, der ligger tæt på arbejdspladsen eller bopælen. Det er som nævnt et stort skridt at begynde til psykologbehandling, så tryghed er virkelig i højsædet. Hvis du leder efter en autoriseret psykolog i København K, så er der mange at vælge mellem. Nogle steder i de mindre byer kan det være sværere at finde mange at vælge mellem, men generelt er udbuddet stort.
Flere nyheder på http://erhverv365.dk/
Skriv et svar