Hvad er projektsalg?
Projektsalg går ud på at projektudvikleren / nybyggerier / hvor sælgeren køber en egnet grund, hvorpå de får tegnet egenet projekt de ønsker at sælge til køberne. Projektet beskrives helt ned i mindste detaile niveau inden de enkelte boliger. Derefter sælges bygherren en stor del af boligerne inden, opførslen påbegynder (typisk mellem 60-80% af hele projektet). Som køber, køber man dermed en lejlighed eller et hus, som endnu ikke er bygget, men man betaler selvfølgeligt heller ikke pengene førend boligen står færdig til indflytning. Ofte får en en ret stor besparelse på et projekt køb. I praksis lægger køber en mindre deponering for køb af boligen (ml. 40.000-150.000,-), og skal derudover stiller en bankgaranti på restkøbt, som så først bliver indfriet når køberen overtager boligen. Men selvom boligerne ikke er opført ved købet, er det vigtigt at bemærke, at der er tale om en reel handel, som hverken køber eller sælger kan træde ud af på et senere tidspunkt.
Hvilke særlige risiko løber du ved at købe en projektsalg bolig?
Det korte svar er, at du som køber altid skal kontakte en købermægler eller en advokat, før du skriver under på en købsaftale. Alternativt kan du sørge for at få indføjet et købermæglerforbehold/advokatforbehold i købsaftalen. Det vil sige, at købsaftalen ikke er bindende, før din købermægler/advokat har godkendt den.
Som køber skal du altid være opmærksom på disse ting:
- Er sælger en kendt aktør på markedet? (Kan sælger gennemføre byggeriet?)(Har sælger den kapital der skal til?)
- Skal der opføres andet byggeri i området, som kan få indflydelse på fx udsigten eller nærmiljøet og ikke mindst din boligs pris ved salg?
- Kan sælger frit ændre i materialevalg, hårde hvidevarer, farver m.v.? Hvad er priserne?
- Kan sælger frit udskyde overtagelsesdagen, og kan du af den grund forlange dagbøder og erstatning? Dette er et meget vigtig emne.
- Hvor skal du bo, hvis sælger udskyder overtagelsesdagen? Hvem skal betale den omkostning.
- Er der dagbøder for forsinkelse, og kan de dække dine udgifter til midlertidig beboelse? Hvornår bliver de udbetalt?
- Hvornår er lejligheden klar til overtagelse? (Hvilke fejl og mangler skal køber acceptere?) Husk at få alt skrevet ned.
- Hvor lang tid hæfter sælger for mangler, og stiller sælger garanti for, at manglerne bliver afhjulpet? Er der en bagatel grænse?
- Er ejerforeningens budget realistisk? Det skal regnes igennem.
- Er der mulighed for at tilbageholde penge til fejl og mangler er udbedret? Hvis ja hvor mange?
- Finansiering. Rentestigning og kursændringer kan gøre lejligheden dyrere end først antaget. Derfor skal der være plads til ændringer i økonomien.
I forbindelse med at du overtager boligen, vil det altid være en god idé at få hjælp af en bygningssagkyndig købberrådgiver som din uvildige rådgiver i forbindelse med gennemgang for eventuelle fejl og mangler. Dette er meget vigtig, da en professionel ved hvad han skal kigge efter. En bygningssagkyndig kan med realistiske øjne se på, hvorvidt fejl og mangler er af marginal kosmetisk karakter og dermed inden for de tolerancer, som findes i byggeriet, eller om de er så grelle, at sælger bør udbedre dem. Ydermere kan den bygningssagkyndige køberrådgiver se om udbedring, så du på den måde har nemmere ved at sikre, at eventuelle fejl og mangler efterfølgende også udbedres korrekt.
Nem Ejendomsmægler Frederiksberg hjælper gerne til som købermægler, når du skal købe en projektsalgs bolig.
Der kan være rigtig mange penge at spare på selve købet af boligen, men der kan også være mange penge at spare i det lange løb, hvis man får gået alle dokumenterne grundigt igennem. Det er altid letter at blive enige om hvordan problemer skal behandles inden man skriver under på en købsaftale, end efter og man ikke har taget højte for det mulige problem i boligkøbet. Derfor skal man altid være grundig og lidt mere til.
Held og lykke med projektsalgs købet.
Skriv et svar