Sommerhuse er en fantastisk ting, og på trods af navnet, kan sommerhuse også resten benyttes i årets tre andre sæsoner. Desværre er sommeren den eneste sæson i Danmark, der er rigtig varm og selv her kan man ikke altid regne med temperaturene. Derfor er det en rigtig god idé at have en effektiv opvarmningskilde i sommerhuset.
Elvarme, brændeovn eller?
Det er de færreste sommerhuse, hvor fjernvarme er en mulighed, så her er det nødvendigt at finde på smarte opvarmningsalternativer.
Rigtig mange sommerhuse bliver opvarmet af el-radiatorer. Elvarme er ufatteligt praktisk og nemt. En el-radiator kan helt basalt installeres ved at blive stukket i en stikkontakt og hængt op på væggen – mere kræves der ikke. Desværre er el-radiatorer også meget dyre i drift, så det er måske værd at overveje alternativer.
Mange ældre sommerhuse var oprindeligt opvarmet med brændeovn, men brændeovne sviner rigtig meget. Derfor er der også rigtigt mange, der primært bruger dem til hygge og lidt ekstra varme på meget kolde dage.
Hverken el-radiatorer eller brændeovne er ideelle opvarmningskilder, men en ny opvarmningskilde har til gengæld vundet popularitet. Varmepumpen har efterhånden bevæget sig ind på markedet, når det kommer til opvarmning af sommerhuse.
Den fantastiske varmepumpe
Varmepumpen er fantastisk til opvarmning i sommerhuset på grund af dens lave driftsomkostninger. Dette gælder faktisk især, når man ikke er i sommerhuset om vinteren.
Et stort problem i sommerhuse kan være frostskader indvendigt i sommerhuset om vinteren. For at undgå dette, kan det være nødvendigt på opvarmning. Dette kan selvsagt ikke lade sige gøre med en brændeovn, da man ikke er i sommerhuset, mens el-radiatorer koster en formue.
Varmepumpens lave driftsomkostninger gør den fantastisk til dette formål. Mange varmepumper kan nemlig temperatur indstilles, så pumpen kan indstilles til en lav temperatur og stå sådan hele vinteren. Det koster ikke meget og samtidig bliver sommerhuset holdt frostfrit. Med andre ord er der tale om en god investering. Du finder en god oversigt over varmepumper her.
SCOP og COP?
Når du skal købe en varmepumpe, er det en rigtig god idé at kigge på energimærket. I Danmark har vi i flere år benyttet COP eller Coefficient Of Performance til at beskrive virkningsgraden af en varmepumpe. COP måles, når der er 7 °C udenfor og 20 °C indenfor.
Som et nyt tiltag er man dog begyndt at bruge SCOP værdi i EU i stedet for. SCOP står for Seasonal COP. Dette skal gøre det lettere for alle at vælge energirigtige varmepumper.
Med en COP eller en SCOP værdi, kan du sammenligne virkningsgraden på to varmepumper, men der er dog én ting, som du skal være opmærksom på. Bare fordi én varmepumpe har bedre COP værdi end andre, så betyder det, at den klare sig bedre, når der er 7 °C udenfor, men ikke nødvendigvis bedre, hvis der først bliver kolder.
Mange rigtig gode varmepumper er lavet til varmere klima end det danske, hvilket giver dem en fantastisk COP værdi, men desværre døjer de simpelthen med at udvinde varme, når først der er frostgrader.
Danmarkspumpen
Hvis du gerne vil have en pumpe, der med garanti kan klare det danske klima, så skal du vælge Danmarkspumpen som er af mærket Panasonic. Faktisk dækker navnet hele fire forskellige varmepumper af forskellig styrke, der alle er lavet specielt til det Danmark.
Du skal huske på, at selvom en varmepumpe sagtens kan udvinde varme fra lun luft, så kan det sagtens være mere svært, hvis først der er minus 7 °C udenfor. Her er der ikke meget varme at hente fra luften, så det skal være en god varmepumpe, hvis den skal holde sommerhuset frostfrit.
Hvis du køber Danmarkspumpen, så får du en varmepumpe, der virker, når du mest har brug for det – faktisk får du også muligheden for at styre varmepumpen med SMS’er, hvis du altså tilkøber en GMS modul.
Læs også vores artikel på Interweb.dk.
Skriv et svar