De elektroniske cigaretter har for alvor indtaget Danmark de seneste par år, og der har været en heftig offentlig debat omkring hvorvidt en elektronisk cigaret (e-cigaret) er skadelig, og i et hvor stort omfang?
Der findes endnu ikke nogen undersøgelser omkring hvordan et længerevarende forbrug af e-cigaretter påvirker kroppen og i hvilket omfang de er skadelige. Derfor har organisationer som Kræftens bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen været ude at advare imod den populære e-cigaret, og de understreger at det skyldes at man endnu har manglende viden om emnet.
Da markedet pt. ikke er underlagt specielt meget kontrol, så kan der være stor forskel på hvilke stoffer, som er i den e-væske som påfyldes e-cigaretten og omdannes til damp, og selv om mange væsker har mange af de samme stoffer, så varierer blandingsforholdet fra producent til producent. E-væsken består typisk af demineraliseret vand, nikotin, Vegetabilsk Glycerin (VG) samt Propylen Glycol (PG) og så en eller anden form for smagsaroma, hvor ingredienserne varierer utrolig meget fra smag til smag.
Farlige stoffer i elektroniske cigaretter
Et af de få studier der er blevet udført, er lavet af tidsskriftet Tobacco Control, som har sammenholdt giftige og kræftfremkaldende stoffer fra almindelige cigaretter og så de elektroniske cigaretter. Her vidste det sig at niveauet af disse stoffer var mindre i e-cigaretterne, men der var store udsving i hvor meget, faktisk varierede det fra at være 9 til 450 gange mindre end røg fra cigaretter. Den store forskel e-cigaretteren imellem viser også ret klart, at der er stor forskel på de enkelte e-cigaretprodukter, og at det kunne være på sin plads med en eller anden form for regulering, så man får det bedst mulige produkt.
Hvis man tager et nærmere kig på de stoffer som typisk findes i elektroniske cigaretter, så kan mange hurtigt komme til den konklusion, at e-cigaretter er et bedre alternativ. Alligevel skal man have for øje, at stofferne i forbindelse med omdannelse fra væske til damp kan ændre sig, og stofferne ændre sig, samt komme ned i lungerne, hvor mange af de stoffer der bliver brugt, ikke er testet endnu. F.eks. benyttes PG og VG i fødevarer, men de er ikke blevet testet på dampform i lungerne. Sådan kan det være med flere af de brugte stoffer.
Passiv damp – er der grund til bekymring?
Mange føler sig stødt af e-cigaretter ikke er omfattet af rygeloven, og en stor af danskerne føler sig generet af dampen fra e-cigaretter eller har en bekymring for, at det kan være skadeligt for dem at få passiv damp. Netop dette problem har en græsk forsker undersøgt, og ifølge hans undersøgelse viser det sig at mængden af nikotinmængden, som man bliver udsat for som passiv, er stort set ens om det er smøger eller elektroniske cigaretter.
Især lungefunktionen bliver påvirket meget af passiv cigaretrøg, men med e-cigaretter er påvirkningen meget begrænset og dampens effekt er meget lille, og kan nærmest ikke måles ifølge undersøgelsen. Det der blev målt i undersøgelsen var dog kun påvirkningen ved på det pågældende tidspunkt, og siger ikke noget om hvilken effekt passiv damp vil have over en længere periode.
E-cigaretter vs. almindelige cigaretter
Alle ved at almindelige cigaretter er noget at det værste man kan udsætte sin krop for, og videnskaben har endnu ikke kunnet fortælle, hvilken påvirkning e-cigaretter har på kroppen igennem længere tid. Det kan derfor anbefales at man stopper med at ryge uden nogen form for hjælpemidler.
Alligevel er der mere end 150.000 danskere, som har benyttet sig af elektroniske cigaretter og flere beretter om succes. Fælles for disse er, at de har vurderet at hvis alternativet er smøger, så er e-cigaretter et bedre valg, så er spørgsmålet så bare om det har været på et uoplyst grundlag, eller om det bliver bagget op af forskning i fremtiden.
Skriv et svar