Man kan tilsyneladende tillade sig selv at være mere kræsen, når man er på udkig efter et boliglån. Det kan i hvert fald konkluderes ud fra en analyse, som Mybanker har foretaget for Politiken. Analysen viser, at alt for mange boligejere betaler for høj rente på deres boliglån i banken. Og dette hænger nok sammen med, at mange kunder er ikke klar over, at bankerne faktisk kan være lydhøre over for en lavere pris på deres boliglån. Det fortæller Curt Liliegren, som er sekretariatchef i Boligøkonomisk Videncenter.
– Analysen viser, at man som boligejer skal forhandle om prisen på sit boliglån. Jeg vil ikke sammenligne bankerne med brugtvognsforhandlere, men ligesom hos en brugtvognsforhandler er det her altså et sted, hvor man godt kan forhandle om prisen, siger han.
Dette bør generelt være et godt råd, ligegyldigt hvilket lån man tager. Og hvis udbyder ikke er villig til at forhandle, bør man i det mindste bruge tid på at undersøge alle alternativer, så man i sidste ende er sikker på at få tilbudt det lån, der passer bedst til ens personlige behov. Det gælder både realkreditlån og boliglån, men også kviklån, hvor udbyderne efterhånden er mange.
Søg stadig andre muligheder
Selvom et banklån som regel kun udgør en lille del af det samlede lån til boligen, kan det altså stadig betale sig at søge efter andre muligheder – også for allerede eksisterende boligejere. Det fremgår af denne artikel fra Politiken.
Den gennemsnitlige boligejer et har boliglån på 364.000 kroner og betaler en rente på 6,5 procent. Ifølge Mybanker er det muligt at forhandle sig ned til en rente på 4,3 procent i gennemsnit, hvilket – opgjort i kroner og ører – giver en årlig besparelse på cirka 8000 kroner. Så hvis man finder sin indre hårde forhandler frem, kan man altså spare en god sjat penge.
– Bankerne har en egeninteresse i at tjene så meget som overhovedet muligt, og hvis man ikke stritter imod, så bliver man altså den lille i den her sammenhæng, uddyber Curt Liliegren.
Københavnerne kan prale af den laveste rente på boliglån
Renten på danskernes boliglån varierer fra region til region. Det viser en analyse, som Mybanker har foretaget for Politiken. Københavnske boligejere betaler nemlig i gennemsnit 6,3 procent i rente, hvorimod boligejere i Region Sydjylland må indfinde sig med en rente på hele 6,8 procent. Tallene ser da også ud til at vække en smule indtryk på John Norden, som er direktør for Mybanker.
– Umiddelbart skulle man jo tro, at rentesatsen var nogenlunde den samme, uanset om man bor i den ene eller den anden ende af landet. Men tallene viser, at der er markante forskelle, siger han.
Man må altså søge mod hovedstadsområdet, hvis man ønsker det billigste boliglån. Så ekstreme er forudsætningerne for eksempelvis at få det billigste forbrugslån dog ikke. Rådet lyder, at hvis du ansøger om minimum tre hurtig lån på én gang, er du således sikker på, at du får tilbudt det billigst mulige lån – uanset hvor du bor i landet.
Selvom disse markante renteforskelle på boliglån gør sig gældende, kan boligejere uden for hovedstadsområdet naturligvis trøste sig med, at der ikke er forskel på renten på realkreditlån – den er ens for alle.
Renten afspejler risikoen på markedet
Det er første gang, man har sammenlignet de regionale gennemsnitlige rentesatser, og ifølge John Norden er der tre grunde til, at vi ser forskelle.
– For det første er det et større marked, for det andet er lånene typisk større, og for det tredje er konkurrencen hårdere. Det er med til at presse renten ned, forklarer han.
De regionale rentesatser kommer heller ikke bag på Curt Liliegreen, der er sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter.
– Det er ikke overraskende, at der er en forskel. Alt andet lige, så skal renten, hvis den er rigtigt fastsat, afspejle en form for markedsrisiko, siger han.
Københavnske boligejere låner i gennemsnit 411.000 kroner i banken, hvor nordjyderne kun låner 317.000 kroner. Derudover har boligerne i hovedstaden en højere værdi, og de københavnske boligejere har i gennemsnit også en højere friværdi i forhold til resten af danskerne. Boliglån er til gengæld knap så hyppige i København. Det fremgår af denne artikel fra Politiken.
Det er desuden også med til at hive renten ned, at København generelt skaber flest jobs og giver de højeste lønningerne, da det naturligvis betyder, at folk har flere penge mellem hænderne.
Boligejerne betaler generelt for meget for deres boliglån
Renten er generelt lav i Danmark lige nu, og Curt Liliegreen mener, at det også burde komme til udtryk i rentesatsen på boliglån. En rente på over 6 procent er simpelthen for høj, fastslår han.
– En rente på det niveau er bestemt en glimrende forretning for bankerne. De tjener fedt på boligmarkedet, og det er nok, fordi mange kunder stadig opfatter banken som deres ven, som deres rådgiver. Sådan prøver bankerne også at italesætte sig selv, men det er vigtigt at huske, at de bare er virksomheder, der skal tjene penge på folk, tilføjer han.
Skriv et svar