Ved en boligudlejning er fastsættelsen af huslejen som oftest en af de ting, som ligger udlejer mest på sinde. For bliver huslejen ikke fastsat til den rigtige pris, kan sagen bringes for huslejeklagenævnet, hvilket kan medføre en sænkelse af huslejen med tilbagevirkende kraft. Det er noget helt noget, man frygter som udlejer.
Den rigtige husleje er noget, der er bestemt af flere faktorer, som eksempelvis huslejepriser i lignende lejeboliger i området, året for boligens opførsel og om, boligudlejningen finder sted i en reguleret eller ikke-reguleret kommune.
I det følgende vil nogle af de væsentligste faktorer blive gennemgået.
År for opførelse
Er boligen du ønsker at udleje opført efter 1991, så gælder der ingen regler for fastsættelse af husleje. I det tilfælde kan udlejer selv hæve og sænke huslejen uden frygt for, at huslejenævnet tilsidesætter aftalen og kræver huslejen sænket. Der er med andre ord fri fastsættelse af huslejen. Det blev i sin tid indført for at motivere flere til at opføre boliger, da mange af de store byer oplevede boligmangel.
Det er en anden historie med boligudlejning i ejendomme opført før 1991. Hvilket langt de fleste ejendomme i de store byer er. For disse boliger gælder boligreguleringsloven i næsten alle tilfælde. Det er dog noget, der er bestemt af kommunen. Ud af 275 kommuner er loven indført i mere end 152, og den er gældende i de fleste store kommuner. Det er derfor en god ide at tjekke om din kommune er reguleret før, at du som udlejer fastsætter en husleje.
Boligudlejning i en reguleret kommune
Er ejendommen opført efter 1991, og bor du i en reguleret kommune, skal huslejen fastsættes ud fra det lejedes værdi, når du udlejer din bolig. Dette er altid et individuelt skøn, og der er ikke opgivet nogle vejledende tal fra huslejenævnets side. Udlejer er derfor i høj grad på egen hånd, når lejen skal fastsættes ved en boligudlejning.
Det lejedes værdi vurderes ud fra en sammenligning med lejepriser i tilsvarende lejemål, der er beregnet ud fra omkostningsbestemt huslejefastsættelse. Skal et lejemål være sammenligneligt, så skal det have tilsvarende størrelse, beliggenhed, vedligeholdelsesstand og kvalitet. Er der ingen lejemål af tilsvarende art, kan udlejer ud sætte huslejen ud fra samme metode som for en omkostningsbestemt huslejefastsættelse.
Omkostningsbestemt huslejefastsættelse
Omkostningsbestemt huslejefastsættelse gælder i større ejendomme, hvor der udlejes mere end syv boliger. I dette tilfælde skal lejen fastsættes ud fra udlejers faktiske omkostninger. Lejer har ret til at kræve dokumentation for udgifter. Kan udlejer ikke begrunde lejens størrelse, er det muligt at bringe sagen for huslejeklagenævnet med mulighed for nedsættelse af lejen. Gøres dette indenfor første år af indflytningen vil nedsættelsen af lejen være med tilbagevirkende kraft.
Udgifterne der beregnes, er:
Afgifter og skatter, udgifter til vedligeholdelse, renholdelse, administration, forsikringer, beregnet afkast til udlejer og eventuelt lejeforhøjelse ved forbedringer af boligen.
I de fleste tilfælde vil en husleje der omkostningsbestemt ligge langt under markedsværdien.
Forhåndsgodkendt leje
At fastsætte en husleje er ikke en enkel sag. Alt for mange svømmer ud hvor de ikke kan bunde. Derfor kan det være en god ide at få en professionel til at vurdere din bolig. Alternativt er det værd at se på muligheden for at få en bindende forhåndsgodkendt leje. Det har været muligt at få godkendt sin husleje siden 2013. Tidligere kostede det dog hele 3.500 kr., hvilket også betød, at mange ikke benyttede muligheden. Siden den nye lejelov blev gældende i sommeren 2015, har det dog kun kostet 500 kr. En pris der er værd at betale, hvis du som udlejer er i tvivl om, hvordan du skal fastsætte lejen på din bolig. Det er en lille udgift, der kan hjælpe til, at du får en sikker og tryg boligudlejning.
Skriv et svar