Gamle huse med dårlig luftgennemstrømning og isolering gemmer ofte på flere overraskelser end man tror – både synlige og usynlige. Skimmelsvamp er en af de mere ondartede ulemper ved at have et gammelt hus – men det kan undgås hvis man er opmærksom. Her får du en række fakta om skimmelsvamp, samt en tjekliste du kan bruge i dit eget hjem.
Det er koldt i Danmark om vinteren. Rigtig koldt. Mange mennesker bor samtidig i ældre huse, hvor der måske har været ventilations kanaler, men disse er efterfølgende blevet lukket til, for at undgå træk, og for at spare på varmeregningen. En post i de fleste husstandes økonomi, som kun er blevet dyrere gennem de seneste år.
Hvad er skimmelsvamp?
Skimmelsvamp er en direkte konsekvens af dårlig udluftning i et dårligt isoleret ældre hjem. Men det kan også komme som følge af en vandskade, der har givet øget luftfugtighed indendørs. Skimmelsvamp er nemlig en række bittesmå svampe, som spredes gennem luften af svampesporer. Disse findes naturligt både ude og inde, og er der fugtigt, vil du kunne formere sig på organisk materialer, heriblandt en stor del byggematerialer. Skimmelsvamp trives med andre ord glimrende på blandt andet finerplader, træ, gipsplader, tapet, lim, maling, fuger og i støv.
Du kender bedst skimmelsvamp på den mugne, jordslåede lugt – typisk den lugt man har i en ældre kælder, fordi der tit er mere fugtigt end i resten af boligen. Den findes i flere farver, blandt andet hvid, gullig, grønlig, rødlig, grålig eller sort med lodden overflade.
Det er ikke al svampevækst som er skimmelsvamp, og det vil være næsten umuligt at forebygge en lille smule svampevækst i vinduer m.m. i ældre byggerier – det er dog vigtigt at man er meget opmærksom på det.
Hvorfor er skimmelsvamp skadeligt?
Ud over den mugne lugt og det knapt så kønne udseende, så er der også en række mere alvorlige følger ved at have skimmelsvamp i huset – svampesporerne indeholder nemlig en hel serie giftstoffer, som frigives i luften, og som vil kunne gøre os syge på langt eller kort sigt.
Følgesygdomme ved skimmelsvamp i hjemmet
Det er ikke småting, skimmelsvamp er skyld i – her en liste over mest almindelige symptomer:
- Irriteret vejrtrækning
- Irriterede øjne og næse
- Snue
- Hovedpine og træthed
- Svimmelhed
- Koncentrationsbesvær
Desuden er skimmelsvamp særligt problematisk for allergikere og astmatikere, mens børn risikerer at udvikle astmasymptomer som følge af at bo i et hjem med skimmelsvamp. Man vurderer at mellem 3 og 6 procent af befolkningen har allergi over for skimmelsvamp.
Sådan tjekker du huset for skimmelsvamp
Skimmelsvamp er altid bedst at forebygge – for det kan være svært at komme af med, når først det har slået sig ned i byggematerialerne. Derfor skal du altid være opmærksom på om der er for fugtigt i din bolig, da du på denne måde effektivt kan forebygge skimmelsvamp.
Nogle rum i din bolig kan desuden være mere sårbare end andre – det er især kældre, badeværelser og bryggerser. Her er en liste med det som er en god idé at tjekke op på løbende:
- Badeværelset, især omkring fugerne. De mest udsatte badeværelser er dem uden vinduer, da luftcirkulationen typisk vil være lavt her. Tjek gerne fugerne omkring badområdet, da skimmelsvamp har gode betingelser der.
- Dårligt isolerede rum, som er fugtige – det kan eksempelvis være et bryggers eller et værksted, hvor man ikke normalt opholder sig. Det kan også være et skur, hvor man ikke har prioriteret en efterfølgende hulmursisolering sammen med resten af huset.
- Bag vægbeklædninger kan man ikke normalt se skimmelsvamp, men det kan godt gro der – det vil så kunne opdages i forbindelse med undersøgelser eller ombygning, ligesom bulet tapet også afslører det. Det vil også kunne ses hvis tapeten løsner sig.
- Kældre og lofter er desuden ekstremt udsatte. Ældre kældre har typisk været udluftede, men der kan eksempelvis være sat en skillevæg op, eller udluftningskanalerne kan være blevet blokeret senere hen, hvilket har ødelagt gennemstrømningen af frisk luft – og så har skimmelsvampen gode vækstbetingelser.
Selvom det typisk er i ældre huse der gror skimmelsvamp, så er det også set i nyere byggerier, hvor byggematerialerne har været fugtige under opførslen, og derefter er blevet lukket inde under blandt andet isolering eller dækmateriale. Det betyder at selve nye konstruktioner kan være angrebet af alvorligt skimmelsvamp, som kan være meget svære at komme af med.
Husk byggeskadeforsikringen!
Hvis du bygger nyt, kan du tegne en byggeskadeforsikring, som forsikrer dig mod byggeskader som en konsekvens af eksempelvis skimmelsvamp i byggematerialerne.
Sådan fjerner du skimmelsvamp
Grunden til at det er en god idé at være opmærksom på om der gror skimmelsvamp i boligen er at det er nemmest og billigt at fjerne og forebygge, hvis det opdages i tide inden det får lov at sprede sig yderligere. Det kan dog kræve en specialist uanset hvad, da det kan være nødvendigt at fastsætte årsagen til skimmelsvampen, samt finde ud af hvordan den fjernes helt.
Rengør angrebne områder
Hvis du opdager svampevækst på overflader på eksempelvis badeværelser, vinduer eller andre områder, så kan det for det meste fjernes effektivt med Rodalon, Cillit Bang mod skimmel (den med klor), eller specielt middel til desinfektion som købes i byggemarkederne. Det er vigtigt at give midlerne tid til at virke, og gerne op imod en halv time, inden de vaskes af igen.
Udskift angrebne byggematerialer
Inden du kaster dig ud i dette, er det en god idé at beskytte dig selv imod skimmelsvampen, ved at benytte åndedrætsværn. Det er materialer som eksempelvis finerplader, gipsplader og andet, som er fugtige og ikke kan renses eller tørres, som er nødt til at blive fjernet og udskiftet med nye, rene og tørre materialer. Det kan kræve en fagmand at få udskiftet alle disse materialer.
Sådan undgår du skimmelsvamp
For at undgå nye angreb fra skimmelsvamp, så er det en god idé at tænke over om du gør nogle ting, der kan påvirke indeklimaet og luftfugtigheden. Derfor bør du gøre følgende:
- Har du ikke tørretømbler, så sørg for at tørre tøjet udenfor – et godt tørrestativ vil være en god hjælp. Se eksempler her
- Sørg for at åbne vinduer under og efter du har lavet mad og været i bad
- Udluft din bolig mindst en halv time dagligt, hvor der er gennemtræk gennem rummene
- Overvej af investere i en elektrisk affugter, som kan holde fugten nede
- Har du ventiler til frisk luft i vinduer og vægge, så sørg for at holde dem åbne – det sikrer frisk luft døgnet rundt.
- Hold altid temperaturen indendørs over 18 grader.
- Vær sikker på at der ikke opstår kuldebroer langs muren – de ses hvis nogle områder af muren er uisoleret, da muren her kan være så kold at varm luft kondenserer på muren og danner fugt. Her kan det eksempelvis hjælpe med efterisolering eller tætning.
- Sørg for at taget, vandrør og vinduer altid er velholdte og i god stand – så undgår du vandskader, der kan give fugtskader og skimmelsvamp.
Skriv et svar