Døjer du med fugtproblemer i din ejendom?
Fugt i murværk og kældre genererer et rigtigt dårligt indeklima, som er usundt for både bygningen såvel som menneskene, der bor i bygningen. Klimaet i Danmark er blevet vådere inden for de sidste par, hvilket naturligt også har en effekt på ejendomme, huse og murværk i hele Danmark.
En nyere undersøgelse viser at hver tredje boligejer har fugtproblemer, og der er formodentligt flere endnu der døjer med fugten uden selv at vide det. Det er et problem da flere og flere faktisk er begyndt at benytte kælderarealet til beboelse.
Især teenagere får den fugtige fornøjelse at bo i kælderen. Det der virker som en super ide for både forældrene, da de får ro, og teenagere, som får sit eget domicil og kan få lov at larme, kan hurtigt vise sig at være en rigtigt dårlig ide. Man skal tage fugtproblemer alvorligt især ved beboelse, da det kan give fysiske gener og komplikationer, hvis man konstant bor og sover i et rum med forhøjet fugtighed.
Men hvad skal man gøre hvis man er plaget af fugt-gener? Og kan man overhovedet gøre noget?
Vedligehold og ventilation
Det bedste og mest oplagt sted at starte er det generelle vedligehold af huset. Du kan gøre meget for at fugtsikre dit hus, men det nytter ikke noget, hvis du ikke sørger for at passe på huset i det daglige. Det vil sige, at du skal lufte ud jævnligt og grundigt, sørge for at eventuelle ventilationskanaler er ryddede og up-to-date, og desuden sørge for en ordentligt opvarmning gennem vintermånederne. Hvisman er villig til at betale sig fra de daglige fugtproblemer kan man med fordel installere en varmepumpe, eller besøge billigaffugter.dk for at finde en elektronisk affugter som kan holde kælderen tør
Renovering der følger huset
Hvis du har gang i en gennemgribende renovering af din ejendom eller hvis du har fugt-gener, du gerne vil til livs, er det nødvendigt at benytte sig af de samme materialer som ejendommen er opført i. brug derfor tid på at undersøge din ejendom og lokaliser hvilke materialer der er brugt hvor. Det er tid godt givet ud, da renoveringen vil holde dét længere.
Tapet og isolering
Når du skal udskifte isolering er det bedst at benytte sig af uorganisk materiale. Dette gør nemlig at husets murværk har lettere ved at ånde og dermed komme af med overskydende fugt. Sørg for at gå grundigt til værks og tag fugt i murværket alvorligt. Hvis du ikke får løst problemet eller ignorerer det, vil det lede til større problemer. Dette betyder at du kan risikere at skulle hive tapet og væv helt ned og derefter sørge for gennemgribende udluftning. Inden du sætter tapet op igen, er det selvsagt en god ide at tjekke væggene fugtighed.
Hvis du er i tvivl
Hvis du ikke er sikker på dine valgmuligheder i forbindelse med fugt-gener kan du hente råd og sparring ved en murermester. Han vil kunne fortælle dig om mulighederne og fremtidsaspekterne, hvis du undlader at gøre noget. Mange undlader at gøre noget ved fugtproblemer, da det ofte er noget, der langsomt kommer og som sådan ikke virker alarmerende. Boligejere er bedre til at reagere på mere akutte scenarier som regnskyl og oversvømmede kældre. Til gengæld kan fugtproblemer i murværk og kældre komme til at blive en rigtig dyr fornøjelse, hvis man ikke reagerer rettidigt. Sørg for at finde en ordentligt murer til gennemgang og eventuel renovation. Du kan for eksempel finde en certificeret murer via Pristorvet.dk,som gratis indhenter tilbud til dig på murermestre i hele Danmark.
Fugt leder til skimmelsvamp – gør noget!
Fugt er som nævnt en rigtig dårlig faktor for dit indeklima og kan desuden lede til at din ejendom får skimmelsvamp. Skimmelsvamp er en stor gene, da den kan lede til at beboere udvikler kroniske sygdomme som astma med videre. Sørg derfor for at tjekke dit hus for fugt og handle proaktivt ved at sørge for daglige udluftninger mv. Hold fugten fra døren!
Skriv et svar