I Danmark har vi et utrolig varieret vejr. Derfor bør man som bilejer forberede sin bil til de skiftende årstider, så man får en vinterklar bil.
Undervognsbehandling
En undervognsbehandling beskytter din bil mod rust. Rust opstår nemt i et klima som det danske, der ofte byder på kulde, sne og regn. En undervognsbehandling foretaget hos en professionel, giver bilen en god rustbeskyttelse. Dermed sikrer du at bilen får en længere levetid.
Din bil behøver dog ikke en årlig undervognsbehandling, med mindre den er af ældre dato. Er det mere end 2-3 år siden, at bilen har fået en behandling, er det dog en god idé at få det ordnet inden vejret bliver for køligt. Afhængig af hvor længe siden det er, at din har fået behandling, findes der flere typer behandlinger. Det kan du læse mere om her.
Det kan desuden være en fordel at få foretaget en undervognsbehandling før efteråret, eller tidligt på efteråret. Det skyldes at mange på dette tidspunkt kommer i tanke om at de mangler at få bilen undervognsbehandlet. Derfor er det ofte dyrere at få bilen behandlet på dette tidspunkt. Desuden risikerer man længere ventetid, og derfor bør denne form for behandling ordnes i foråret eller om sommeren.
Vinterdæk
Vinterdæk er nok en af de vigtigste ting at få styr på op til vinter. Alligevel får mange ofte skiftet fra sommer- til vinterdæk alt for sent. Er sneen eller frosten først faldet, kan det være farligt at køre rundt med sommerdæk, da bremselængden på vinterdæk er markant bedre i frostvejr.
Det kan være svært at sige præcis hvornår man skal have skiftet dæk. Skifter man for tidligt, kan dette også være en ulempe, da vinterdæk har en længere bremselængde på tørre veje. Men er temperaturen først faldet til 7 grader i morgen- og aftentimerne, så er det ved at være tid.
Skifter du selv dine dæk, så tjek desuden at dæktrykket er korrekt.
Bremser
Tjek gerne bremserne på bilen, hvilket er ekstra vigtigt når man kører på glatte veje i vinterhalvåret. Du kan læse hvordan man gør på Falcks hjemmeside. Her anbefales det også at man ikke selv giver sig i kast med at udskifte bremserne, men lader professionelle gøre arbejdet.
Billås og gummilister
Grundet de kolde temperaturer der opstår i vinteren, er det en god idé at bruge en oliepray til bilens lås, samt smøre gummilisterne i bilens dør med silikoneolie. Således undgår du at bande og svovle, når du ikke kan åbne bilen, fordi lås eller dør er frosset fast.
Isskraber og blød børste
Husk at have en isskraber liggende, til når der opstår pludselig frost, så du er sikker på at kunne køre forsvarligt på vejene. Hav desuden en blød børste liggende, som kan bruges når du skal fjerne sne fra vinduer og lygter.
Batteri
Din bils batteri skal gerne være i topform op til vinteren, da frosten er hård ved batteriet. Desuden bruger bilen mere strøm i de kolde måneder, hvilket bl.a. skyldes opvarmning af bilen, hyppigere brug af vinduesviskere, varme til sæderne osv. Generelt er det også værd at huske på at et batteri holder omkring 4-6 år.
Kølervæske
Inden frosten sætter ind, så sørg for at få kontrolleret om kølervæsken er frostsikret, hvilket kan gøres på et værksted. Således bliver du ikke én af de mange, der hver vinter får bøvl med deres motor, fordi de om sommeren har fyldt vand på. Det resulterer i, at vandet fryser om vinteren og ødelægger motoren.
Andre gode tips…
- Hav altid solbriller liggende, til den lave vintersol, så du undgår at køre i blinde
- Forkæl dig selv med nogle kørehandsker, som luner om hænderne, når rattet stadig er koldt om morgenen.
- Hav eventuelt tæpper liggende, i tilfælde af, at bilen går i stykker midt i det kolde vejr. Det er også en god idé at have en mobiloplader liggende så du altid kan ringe efter assistance.
Skriv et svar