Flere og flere vælger at leve en grønnere livsstil ved at blive vegetarer eller veganere. En vegetar er en person der ikke spiser kød eller fisk, mens en veganer helt udelukker alt der kommer fra dyr heriblandt mælkeprodukter, honning og æg.
Men hvorfor blive vegetar eller måske endda veganer? Grundene er forskellige, nogle gør det for miljøet, andre for sundhed og nogle for etikken om at spise og udnytte dyr. Her er en liste med de 3 grunde der oftest er grundlaget for at vælge en grønnere livsstil.
Miljø
Når der bliver snakket om global opvarmning tænker de fleste på trafikken. Biler, busser, lastbiler, og fly udleder også en stor del af de drivhusgasser, der er et problem, for miljøet. Men det er ikke transporten der er den største synder.
Produktionen af dyr udleder samlet 18 % af verdens samlede udledning af drivhusgasser, mens den samlede transport i hele verden udleder 13,5 %. En måde at mindske den udledning er altså ved at skære ned på hvor meget kød vi spiser.
Men det er ikke kun omkring drivhusgasser at kødproduktionen er dårlig for jorden. Der forbruges også meget mere vand for at producere et kilo oksekød end der gør til at producere den samme mængde grønsager eller korn.
Du kan altså nemt hjælpe miljøet ved at spise mindre kød, og det er også en af de største grunde til at flere vælger at blive vegetarer eller veganere.
Sundhed
Det er ikke noget problem at leve sundt som vegetar – tværtimod. Mange undersøgelser har nemlig vist at en vegetarisk kost mindsker risikoen for en række livstilssygdomme. Det drejer sig bl. a. om fedme, blodpropper, sukkersyge, hjerte-kar sygdomme, og nogle typer for kræft heriblandt lungekræft.
Det viser sig også at det er nemmere at opfylde kostanbefalingerne om 600 gram frugt og grønt om dagen som vegetar. Det skyldes at når du ikke spiser kød skal det erstattes af noget andet – som så ofte er grønsager eller frugt.
Så kommer spørgsmålet om protein. Det er en udbredt myte at vegetarer ikke får nok proteiner, men det at få nok proteiner er ikke noget problem, så længe der spises en varieret kost.
Hvis du gerne vil spise noget der giver lidt ekstra proteiner er bælgfrugter, nødder, æg og andre mejeriprodukter et godt bud. Er du derimod veganer kan du ved hjælp af kornprodukter, grønsager, bælgfrugter og nødder få dækket dit protein behov. Du kan også tage et eller flere kosttilskud for at dække dine behov.
En anden grund inden for sundhed er at nogle personer hævder at vi som mennesker ikke er skabt til at spise kød.
Etik
Som den sidste, men måske mest brugte grund til at spise vegetarisk er etikken bag kødproduktionen.
Etikken handler om, hvorvidt det er forkert at udnytte dyr, når det for os mennesker egentlig ikke er nødvendigt. Vi kan sagtens leve en vegetarisk kost men vi har vænnet os til at kød er en natulig del af vores kost.
Vegetarisk kost handler derfor også om at mindste dyrs lidelser. Man kan selvfølgelig sige at planter også er levende når de vokser, og at der så ikke er nogen forskel. Men dyr har et centralnervesystem og kan derfor mærke smerte og have følelser som glæde, det ses f. eks. tydeligt når en hund er glad og det samme gælder andre dyr.
Forskellen på kæledyr og de dyr vi slager er på nogle punkter heller ikke særlig stor. Det viser sig blandt andet at grisen er klogere end hunden, men alligevel er det grisen der ender som mad og hunden der bliver forkælet på den ene og anden måde.
Det handler meget om hvilke valg vi tager, selvom det ikke er os der slår dyrene ihjel og opfostrer dem under dårlige forhold, er det stadig vores valg at støtte industrien.
Nemmere at leve vegetarisk i dag
Det er de seneste år blevet mere populært at leve vegetarisk og vegansk og i takt med det bliver det også nemmere og nemmere. Der findes i dag mange flere produkter lavet til vegetarer som f. eks. vegetariske bøffer, sojapølser eller vegetariske nuggets.
Hvis vi gik 5 år tilbage var der slet ikke de samme muligheder for at leve vegetarisk og slet ikke vegansk. Flere og flere butikker får nemlig også veganske produkter i form af plantemælk, veganske oste og vegansk yoghurt.
Skriv et svar