Hvert år kommer rigtig mange danskere til skade i hjemmet. De fleste skader skyldtes ren dumhed, enkelte er ren uheld. En stor del af de mere alvorlige uheld er opstået i forbindelse med arbejde i højden. Et fald fra bare to meters højde kan være skyld i alt fra blå mærker til et dødsfald. Det kommer alt sammen an på, hvordan du lander og dette har du ikke selv kontrol over. Hvis du derfor står på en stige i to meters højde og falder, så kan du kun håbe at du lander rigtigt og blødt. Lander du forkert ser din familie dig måske aldrig igen. Hvad næsten er værre i mine øjne, er hvis du lander så du bliver lam fra nakken og ned af.
Jeg har selv set, hvad bare et mindre fald kan være skyld i. Min far faldt f.eks. ud af en lastbil og i dag 10 år efter, er han blevet opereret 13 gange og sidder nu med en stiv arm og håndled der ikke kan bøjes. Det har kostet ham hans job, utrolig mange år som sygemeldt, ud og ind af hospitalet, motorcykelturer bliver det ikke længere til, da det simpelthen ikke kan lade sig gøre med en stiv arm og sidst men ikke mindst, har han i dag daglige smerter i sin arm.
Min pointe er, at du kan komme virkelig slemt til skade ved selv meget lave højder.
Jeg tænkte derfor, at jeg i dag ville give dig nogle gode råd til, hvordan du sikrer dig selv lidt bedre når du skal op og arbejde i højden. Det kunne være når du renser tagrender, eller skal ordne noget på taget.
Kravl ALDRIG op på stigens to sidste trin
Dette var et sikkerhedsråd jeg lærte mens jeg var i lærer. Vores sikkerhedsrepræsentant gik meget højt op i dette og vi kunne godt forvente, at blive tjekket efter når som helst vi var i nærheden af en stige. Når du står på de sidste to trin på en stige, fordeler du hele din vægt over et meget lille område, hvilket betyder at stiger vil have meget nemmere ved at vælte/glide.
Hvis du ikke kan nå op til det du skal ordne, uden at kravle helt op på stigens øverste trin, så få fat i en anden stige. Står du på det øverste trin, skal der ikke meget til før den glider.
Hav altid en til at holde din stige
Skal du bare et-to trin op ad stigen, er dette ikke super vigtigt, men skal du op i mere end en meters højde, så vil jeg til hver en tid anbefale at du får en person til at holde stigen. På denne måde undgår du at stigen lige pludselig glider på underlaget.
Over 3 meters højde? Brug faldsikring!
Faldsikrings udstyr er i bund og grund en bæresele med et reb og et ankerpunkt, der skal sikrer dig, hvis du lige pludselig skulle falde.
Igen for at referere tilbage til min læretid. Hvis vi skulle op i en kran eller op i mere end 3 meters højde, så SKULLE vi have vores faldsikring i orden. Dette råd gælder ikke kun i erhvervslivet, men også i det private. Skal du op på taget, så sørg nu endelig for, at du får lånt/købt noget faldsikringsudstyr.
Opsæt et stillads ved højt og længerevarende arbejde
Skal du arbejde i højden i længere tid, så er en stige bare for usikker at bruge. Jeg ville til hver en tid opstille et stillads. Det gør det både meget nemmere at arbejde, men det gør det også meget mere sikkert.
Er du meget højt oppe, så brug samtidig faldsikringsudstyr forankret i stilladset, så du ikke falder udover.
Skriv et svar