Selvom man umiddelbart ville forbinde selvtillid og selvværd med hinanden, er det faktisk to vidt forskellige ting, som ikke behøver at hænge sammen og følge hinanden.
Man kan sagtens virke selvsikker udadtil med masser af overskud, men samtidig være ked af sig selv indeni og føle sig utilstrækkelig. Selvværd er det du er, det vil sige at det drejer sig om den måde hvorpå du ser dig selv og hvordan du tænker om dig selv. Måden hvorpå du dømmer dig selv, og din egen værdi.Er du interesseret i en let evaluering af dig selv, kan du prøve en online test af selvtillid og selvværd
Selvtillid handler meget mere om det udvendige, for eksempel om du føler dig værdig nok i forhold til dit arbejde, eller om du føler dig god nok i skolen. Vi kan alle tvivle på vores egen formåen på et eller andet tidspunkt igennem livet, blandt andet forkerte omgivelser eller direkte besked herom kan medføre dette. Men uanset hvem du er, er det yderst vigtigt at have en god portion selvtillid og et tilstrækkeligt højt selvværd.
I dag er det to meget brugte ord i mange sammenhænge, hvilket også har været med til at folk har glemt alvoren bag ordene. Lavt selvværd medfører blandt andet at du bliver usikker i mindre eller større forsamlinger, uanset hvor godt du kender vedkommende, det kan endda medføre at du bliver aggressiv, og alt dette kan være med til at du gemmer dig i din hverdag og undertrykker dig selv. I værste tilfælde kan det medføre depression, spiseforstyrrelse eller selvskade, som kan være altødelæggende for dig og dit liv. Har du det dårligt med dig selv, skal du ikke føle det som et tabu eller som en svaghed.
Hjælp til bedre selvværd og selvtillid
Der er rigtig mange der kan hjælpe dig, og du kan også hjælpe dig selv. At søge hjælp er første skridt i den rigtige retning, og et tegn på indre styrke. Har du længe haft lavt selvværd, kan det godt være svært at indse at du fortjener lige så meget godt som alle dem omkring dig, men at gå rundt og være ked af dig selv og alt hvad du foretager dig, gør alting meget mere kompliceret. Er du i tvivl om hvordan du kommer ovenpå, findes der gode råd der kan hjælpe hurtigt.
- Professionel hjælp. Snak med en psykolog, det er noget din læge kan hjælpe dig med.
- Snak med en du virkelig stoler på. Det kan også være at det er nok for dig at tale med en ven som du virkelig stoler på eller en i din familie – nøgleordet her er virkelig tillid. Om du har brug for at snakke med en professionel, en ven eller en i familien, er noget du selv kan mærke og føle.
- Kontakt til en hotline. Der findes flere organisationer der hjælper med disse problemer, og her kan du kontakte dem anonymt, uanset om du vil snakke over telefonen eller bare chatte.
- Vær mere opmærksom på hvilke negative tanker du har og hvornår, brug dem konstruktivt. Eller stil mere realistiske krav til dig selv, du er kun et menneske.
Skriv et svar