Psykologisk behandling har alle dage haft til formål at behandle og helbrede. Sådan er det også den dag i dag, hvor det er i hospitalers, privat behandleres og samfundets bedste interesse, at patienter, klienter og borgere trives.
Psykologers formål er i dag at diagnosticere og vurdere patienters psykiske helbred samt at finde den bedst mulige behandlingsmulighed. I en sådan kontekst er der mange ting, der bør tages hensyn til – Heriblandt patientens tilstand, fortid og hvorledes patienten fremadrettet bedst kan gebærde sig, med eller uden lidelse.
I dag er der rig mulighed for at tilgå psykologisk behandling, hvis dette skulle blive nødvendigt.
Børn og unge kommer på banen
At have det svært i hverdagen, er intet nyt begreb – Tværtimod. Trods tiderne er konstant foranderlige og samt årsager til lidelserne nogenlunde ligeså, har der heldigvis stort set altid været mulighed for at modtage en eller anden form for terapi. I de 1950’ere blev børne- og unge området inden for psykiatrien etableret, dog kun i Århus og København i første omgang. Hertil kunne udfordrede børn og unge blive henvist, hvis de havde ondt i livet. I de følgende år fulgte resten af Danmark trop og en vigtig del af det danske sundhedssamfund var hermed etableret. Således kunne børn og unge modtage psykologisk behandling på lige fod med voksne.
I 1976 overgik den psykiatriske behandling til hospitalsvæsenet administreret af landets amter, frem for den tidligere løsning, hvor psykiatrien og psykolog behandlinger blev bestyret af den statslige særforsorg. På en måde kan man sige, at behandlingen blev privatiseret, trods den endnu blev holdt i den offentlige sektor – Blot i mindre skala. Det betød at der blev flere individuelle ressourcer, men alligevel blev der indført en reduktion af sengepladser. Det betød også, at behandlingstiderne blev forsøgt nedskåret og at behandlingen derfor skulle effektiviseres. Det vakte stort røre om hvorvidt kvaliteten af den psykologiske behandling kunne opretholdes om end forbedres, da det altid har været, og endnu er, individuelt hvilke behov en given patient måtte have.
Siden er amter som bekendt blevet til kommuner, men organisationen er endnu den samme. De individuelle regioner står stadigvæk for hver deres sektor af psykiatrisk behandling og det er ligeledes herigennem der henvises til psykologisk behandling gennem dem offentlige sektor. Udviklingen af de individuelle behandlingsprocesser tog sit udspring i de tidlige år af 1980, da Sundhedsministeriet påbød de forskellige distrikter at psykiatrisk behandling skal differentieres så meget som muligt, således patienter opnår den mest effektive behandling og hurtigst muligt opnår en tilstand, hvor det er dem muligt atter at blive en del af samfundet.
Dette kunne enten foregå direkte eller via en udslusning, hvor patienten gradvist blev en del af samfundet og i stand til at støtte sig til de ting, der er blevet gennemgået under den psykologiske behandling, især via kognitiv terapi. Den blide overgang er ligeledes noget der holdes fast i til den dag i dag, som blandt andet har til formål at forhindre genindlæggelse. Psykologisk behandling tilbyder dog stadig støttesamtaler og opfølgende møder for at sikre, at patienten holder fast i de nye adfærdsmønstre.
I dag består psykologisk behandling af alt fra rådgivning, terapi af forskellig art, undersøgelser, behandlinger, støttesamtaler og meget mere – Med andre ord er grænserne vidde, kontra den behandling, der tidligere er kendt fra den psykologiske behandling.
Mentalt velvære for alle
Det er med tiden ligeledes blevet flere og flere kommuners bedste interesse, at fremme deres borgeres mentale sundhed, men der er ligeledes utrolig stor forskel på omfanget af indsatserne i de enkelte kommuner, ligesom dækningsgraden af forskellige målgrupper også varierer meget. Nogle virksomheder får tilknyttet erhvervspsykologer, så det psykologiske aspekt af velvære er altså noget, der vinder endnu større indpas med årene. Det er i alles bedste interesse, at vi trives.
Det er således et indsatsområde, der får mere og mere opmærksomhed. Det betyder samtidigt, at børns mentale sundhed i større grad vurderes gennem samtale i de tidligere år af skole og institutioner. Til disse samtaler er børnenes forældre oftest med, således der kastes lys over sagen fra flere sider. Problemer der hersker i skolen er ikke nødvendigvis de samme som i hjemmet, men de to fronter kan tilsammen være med til at klarlægge den reelle situation. Dette er noget som den psykologiske behandling anno 2015 lægger stor vægt på. Den psykologiske behandling er således trådt udover behandlingsværelset.
I dag kan de fleste mennesker tilgå psykologisk behandling. Det mest normale er, at en patient enten får tilbudt psykologisk behandling gennem pågældende læge eller selv opsøger psykologbehandling i den private sektor. Opsøger man privat praktiseret psykologisk behandling, bør man dog være parat til selv at punge ud. Der tilbydes kun økonomisk støtte under særlige omstændigheder, det er dog gratis for patienter under 18. Er patienten under uddannelse, er der i mange tilfælde tilkoblet skolepsykolog og/eller kommunalpsykolog, alt efter problemets størrelse. Det er en massiv fremgang fra de tilstande inden for psykologisk behandling og som forhåbentligt fortsætter fremadrettet.
Skriv et svar