Når du køber tryksager hos et trykkeri, og skal levere trykfiler er det af afgørende betydning, at du har helt styr på, hvordan man laver korrekte filer til tryk. Hvis filerne ikke er lavet rigtigt, kan det både få betydning for leveringstiden, hvilket er særdeles uhensigtsmæssigt, hvis der er tale om en meget stram tidshorisont, men det kan også gå ud over kvaliteten på din tryksag, eller være direkte årsag til fejl og mangler.
Tjek altid med dit trykkeri, om de har særlige krav til trykfilerne og bed evt. om en udførlig vejledning, så du kommer rigtigt fra start. Vær også opmærksom på, om dit job evt. kræver særlige elementer, som f.eks. en stanseform, præge kliche, skæreform (ved konturskæring) eller lignende, eller om der er andre særlige forhold ved din tryksag, som der skal tages højde for.
Der er rigtig mange forskellige programmer, man kan lave sine jobs i, og hvert program har sin egen måde at generere trykfiler på. De mest almindelige programmer er Illustrator og Indesign. ReklameTryk Herning har udviklet trin-for-trin vejledninger til flere forskellige processer, så fejlene kan minimeres. Her får du ReklameTryks* vejledning i 3 lette trin til at lave højtopløste pdf-filer til tryk fra programmet InDesign:
Første trin: Dokumentet klargøres
Det første du bør gøre er, at oprette dit InDesign dokument rigtigt, før du går i gang med opgaven. Der er specielt én indstilling, som er vigtig og afhænger af, hvilken type tryksag, du laver. I ”Document Setup” skal du derfor lave flg. indstillinger:
- Hæfte, magasin el.lign: Sæt kryds i ”Facing pages”.
- Løsblad, visitkort, postkort, plakat eller lign.: Undlad kryds i ”Facing pages”.
- HUSK altid en beskæring (Bleed) på 3 mm
- HUSK altid, at alle billeder og farveflader skal trækkes ud over beskæringen
Det kan være en god ide, at gemme dine pdf-indstillinger. Næste gang du skal lave noget tilsvarende, kan dine indstillinger findes igen under undermenupunktet ”Adobe PDF Presets”
Andet trin: Huskeliste
- Tjek, at alle billeder ligger i CMYK farver
- Tjek, at evt. Pantone farver er konverteret til CMYK farver
- Tjek at alle billeder er linket korrekt til dokumentet
- Tjek, at alle billeder ligger i min. 200 dpi
- Tjek at skrifttyper er indlejres i pdf’en
- Tjek, at der er lavet skæremærker og 3 mm til beskæring hele vejen rundt
- Læs grundig korrektur og ret stavefejl mm.
- Tjek ordrebekræftelsen fra trykkeriet – stemmer format og sideantal overens?
- Tjek, at al sort brødtekst står i CMYK koden 0-0-0-0
- Hvis der skal bruges en dyb sort farve (ikke til brødtekst) anbefales CMYK koden: 50-40-30-100
Tredje trin: PDF-indstillinger
Når dokumentet er færdigt, skal der genereres en højtopløst pdf – en såkaldt trykfil. Først skal pdf’en tildeles et navn. Det gør man under menupunktet ”File” og derefter ”Export”.
I vinduet med Export-indstillinger er der flere faner, hvor der skal redigeres indstillinger, for at opnå det bedste resultat:
General
Tjek, at indstillingen ikke står til at lave pdf’en som ”spreads”
Compression
Her kan du komprimere billederne, så de ikke er unødigt tunge
Marks and Bleeds
Vedr. skæremærker og beskæring – Her skal der være flueben i ”Crop Marks” og ”Bleed Marks”. Derudover skal selve beskæringen sættes til samme størrelse som i selve dokumentet (f.eks. 3 mm til beskæring)
Output
Her skal du tilpasse indstillingerne til den valgte papirtype. Her er det vigtigt at være opmærksom på, om der skal trykkes på coated (Gloss, Matt, Silk) eller uncoated (Offset, Amber, Munken Lynx) papir.
- Coated papir: destinationsprofilen altid stå til Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004)
- Uncoated papir: destinationsprofilen stå til Uncoated FOGRA29 (ISO 12647-2:2004)
Herefter kan du klikke på ”export” og gemme din trykfil, hvorefter den kan sendes til trykkeriet.
Vær opmærksom på, at ovenstående er ReklameTryks vejledning og at ReklameTryk ikke kan holdes ansvarlig for, hvis der sker ændringer i InDesign el.lign. i forhold til at generere trykfiler. Tjek altid dit trykkeris egen hjemmeside, for at se opdaterede vejledninger, eller spørg dem, før du går i gang med at generere din pdf.
*ReklameTryk er et moderne og højteknologisk trykkeri, som ligger lidt nord for Herning. Trykkeriet har egen prepress afdeling, offset trykkeri, storformat print afdeling og bogbinderi under samme tag. ReklameTryk har eksisteret siden 1987 og beskæftiger ca. 35 medarbejdere fordelt på de forskellige afdelinger og salg/administration.
Skriv et svar