At vælge fodboldstøvler i dag, er et noget større puslespil end for 10-15 år siden.
Ikke bare er der utroligt mange producenter, men der forskes og afprøves også mange flere måder at lave støvlerne på. Ligesom de store stjerner også involveres i udviklingen af støvler.
Materialer, pasform, opbygning og meget mere, udgør i dag væsentlige faktorer når du skal vælge den rette støvle.
Derudover kan man ikke komme uden om, at designet i dag også tæller meget mere for spillerne, end det gjorde for år tilbage. Og når man så ved, at især de store producenter, gør hvad de kan for lokke folk til at købe nye støvler end hvad der som oftest er nødvendigt, med nye designs med ret høj frekvens, bliver det ikke nemmere at finde rundt i.
Derfor får du her tre gode tips til at vælge de rigtige fodboldstøver.
Fodtype
Der er nok flere end man regner med, der ikke har en såkaldt “normal fod”. Flere har større eller mindre svang i foden og skal derfor sørge for, at vælge fodboldstøvle omhyggeligt ud fra fodtype.
Du kan i øvrigt tage en test her – og læse lidt om fodtyper.
Høj svang – kræver en støvle der støtter godt i hæl og på tåen. Da foden oftest er mere stiv og mindre fleksibel, skal støvlen kunne tage fra og være stødabsorberende.
Lav svang – også kaldet platfod. Her kan et indlæg i støvlen virkeligt gøre en forskel, fordi det kan lette presset på fodsålen.
Normal svang – her skal du som regel undgå for smalle og spidse støvler, da fødderne som regel er lidt bredere.
Brug hænderne
Okay, det er ikke håndbold og nej, du skal ikke gå på alle fire for at teste dem.
Men ofte kan din hånd bedre mærke, om der skulle være syninger eller andre uhensigtmæssige ting der kan genere din fod.
Så ned med hånden i støvlen og mærk godt og grundigt efter. Ellers risikerer du vabler og lignende.
Hvilken type spiller er du?
Der er forskel på at være målmand og være den lynhurtige angriber. Eller være midtbaneslideren og den elegante 10’er.
Fodboldstøvler kommer med forskellige features så som materiale, måden snørebåndene er placeret på eller om man vil have en såkaldt sok et lille stykke op af anklen. Og meget mere.
Overveje derfor, hvilken type spiller du er. Er du meget involveret i tacklinger, skal du have støvler som kan holde til meget mere og som kan beskytte dine fødder. Det kunne f.eks. være støvler af ægte læder, frem for et kunstigt og tyndere materiale.
Er du derimod den hurtige dribler, kan lettere støvler give noget ekstra, ligesom støvler med et bedre greb i bolden kan være en fordel, så du bedre kan kontrollere bolden, når du tørrer den ene forsvarer efter den anden.
Ekstra tip
Du får et ekstra tip, for at være en tålmodig læser der gider læse det hele igennem: Der findes støvler til forskellige underlag.
I dag er det ikke bare et spørgsmål om græs eller grus, som da jeg var ung.
Nu til dags, kan man komme ud for, at skulle spille på både grus, græs og kunstgræs. Og derfor bliver fodboldstøvler mærket med forskellige forkortelser, som er vigtige at holde øje med:
FG = Til helt almindelig græsbaner (Firm Ground)
AG = Til kunstgræs (Artificial Grass)
SG = Til den bløde og våde græsbane, som kræver ekstra greb med lidt længere knopper (Soft Ground)
HG = Støvler til grus- og jordbaner (Hard Ground)
TF = Støvler til kunststofbaner og i vise tilfælde også grus (Turf)
Specielt det at vælge støvler til kunstgræs kan være lidt en udfordring, specielt fordi vi i dag ser støvler hvor producenterne forsøger at kombinere knopper til almindelige græsbaner, med knopper til kunstgræs. Bl.a. som Adidas har gjort det med deres FG/AG fodboldstøvler.
Du kan i øvrigt læse en god guide til valg af netop fodboldstøvler til kunstgræs lige her.
God fornøjelse med valget.
Skriv et svar